Visita a les mines prehistòriques de Gavà

Avui hem anat a visitar “Les Mines del Neolític” de Gavà, el conjunt miner amb galeries més antic d’Europa. Es van començar a excavar fa 6000 anys i se’n va realitzar l’explotació durant 800 anys.  L’objectiu era l’extracció de la variscita que s’utilitzava per fer joies.

Aquestes mines es van descobrir l’any 1975 a can Tintorer.  Actualment es coneixen unes cent boques de mina.  La dimensió del jaciment és d’unes 200 hectàrees, és a dir, uns 280 camps de futbol.

El jaciment ens mostra una societat avançada que tenia a la vegada coneixements de geologia i enginyeria de mines, i a més ens descobreix una nova faceta de l’ésser humà: l’intercanvi de béns.

Les eines amb les que s’excavava la roca de les mines estaven fetes de materials com pedra, ós i fusta. S’han conservat restes de pics, percussors, cisells d’ós i altres estris domèstics que s’abocaven a les galeries un cop acabava l’extracció així com peces de joieria.

En un dels pous miners es va trobar incompleta i trencada l´anomenada Venus de Gavà, una figura de ceràmica negra que constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.

Anuncis

20 pensaments sobre “Visita a les mines prehistòriques de Gavà

 1. Alicia diu:

  Us animo que vingeu a les mines de Gavà amb els vostres pares! Va estar molt interessant entrar a unes mines del neolític que van estar treballant 800 anys!!!

 2. Elkyn diu:

  Va estar molt be la visita a les mines prehistòriques de Gavà al principi de la visita vam fer un collaret amb la forma que li voliem donar.

 3. Nil diu:

  Aquesta sortida Ha sigut molt divertida encara que m’hauria agradat més si hagués sigut tot el dia però m’ho he passat molt bé 🙂

 4. Carlos diu:

  Les mines de Gavà van ser molt boniques perquè ens van ensenyar moltes coses i també ens van ensenyar eines del Neolìtic 😉

 5. Maria.C diu:

  Va ser molt divertit perquè ens van ensenyar les mines i vam fer uns collars de talc. Hi tornaré a anar amb els pares.

 6. Ainhoa diu:

  Em va agradar molt, vaig aprendre moltes coses, però, igual que altres amigues meves, penso que seria mijor que l’excursió haguès durat tot el dia.:(

 7. Marcos diu:

  La nevada va ser una passada i vaig fer un ninot de neu, però m’hagués agradat que hagués nevat avui perquè no hauriem anat al cole

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s