Hem anat a les mines prehistòriques de Gavà

Estem estudiant la prehistòria i avui hem anat a visitar i a fer un taller a “Les Mines Prehistòriques de Gavà” que són el conjunt miner amb galeries més antic d’Europa. Es van començar a excavar fa aproximadament  6000 anys  i  se’n va realitzar l’explotació durant més de 1000 anys. L’únic objectiu era l’extracció d’un mineral de color verd, la variscita, que s’utilitzava per fer joies.

Aquestes mines es van descobrir l’any 1975 quan les màquines feien els primers treballs per urbanitzar i edificar el barri de can Tintorer. Actualment es coneixen unes cent boques de mina. La dimensió del jaciment és d’unes 200 hectàrees, és a dir, uns 280 camps de futbol.

El jaciment ens mostra una societat avançada que tenia a la vegada uns coneixements avançats de geologia i enginyeria de mines, i a més ens descobreix una nova faceta de l’ésser humà: l’intercanvi de béns i coneixements amb altres llocs d’Europa.

Les eines amb les que s’excavava la roca de les mines estaven fetes de materials com pedra, ós i fusta. S’han conservat restes de pics o maces fets de roca dura, percussors de quarsita, cisells d’ós i altres estris domèstics que s’abocaven a les galeries un cop acabava l’extracció així com peces de joieria.

En un dels pous miners es va trobar incompleta i trencada l´anomenada Venus de Gavà, una figura de ceràmica negra que constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.

Vodpod videos no longer available.

13 pensaments sobre “Hem anat a les mines prehistòriques de Gavà

 1. Adrrà Sara diu:

  Hola a tota la classe, us estic trobant molt a faltar i teniu un morro, mentres jo he estat a casa malalt vosaltres estaveu a les Mines de Gavà a les Calderes del cole i jo malalt. Bé esteu tots bé allà?

 2. Albert Beltran diu:

  La sortida a les mines de Gavà va estar molt divertit i vam fer moltes fotos i ens ho vam passar molt bé. Espero que el pròxim tema que fem de medi ens ho passem tan bé o millor.

  Què guuaayyyy!!!!!!!!!

 3. Albert Beltran diu:

  Ha estat molt divertida la sortida a les mines arqueològiques de Gavà, hem entrat en una reproducció de la mina perquè la de veritat no es pot entrar i a més fa un temps que no excaven. I a més, la mateixa setmana que hi vam anar amb l’escola, el dissabte hi vaig anar amb la meva mare i vaig veure les mateixes coses i més que no vam veure.

  Espero que la sortida que fem a Barcelona de l’Edad Antiga sigui igual o millor!!!!!!!!!

 4. Albert Beltran diu:

  Anna, una pregunta, el poema del bosc era inventat o buscat.
  T’ho he ficat aquí per ficar-ho a algun lloc per dir-t’ho.
  Gràcies. Fins dilluns que ve.

 5. Luna Cabrera Morín diu:

  Anna, no he trobat res sobre la Societat medieval, vestits, casaments i la vida al camp a Begues. Et volia dir si puc fer el Camí Ral. Adéu Anna. Bon cap de setmana.

  • ciclesuperiorsantcristofor diu:

   Pensa que a l’època medieval la vida a Begues no era massa diferent de la resta dels pobles, la informació per tant podia ser a nivell general. Tot i així, si vols escriure sobre el Camí Ral, pots fer-ho perfectament.
   Anna

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s